БАПРА прие принципи за етично използване на изкуствен интелект в ПР

Българската асоциация на ПР агенциите (БАПРА) прие принципи за използването на изкуствен интелект в ПР. Предвид бурното развитие на тази сфера, те имат потенциала да подредят процесите и да помогнат за справянето с етичните дилеми сред агенциите и компаниите.

Приетият документ е адаптирана версия на Варшавските принципи за използването на изкуствен интелект в ПР, приети от асоциациите – членове на International Communications Consultancy Organization (ICCO), сред които е и БАПРА. Те бяха изработени и одобрени на годишния форум ICCO Global Summit и вече се радват на позитивна обратна връзка от специалисти по целия свят.

Принципите са групирани в 10 категории, но основните от тях са свързани с прозрачността и необходимостта от човешка намеса. ПР специалистите е важно да заявят кога използват изкуствен интелект в подготовката на комуникационни кампании и материали и да осигурят преглед от професионалист, който да коригира и валидира съответния материал. Необходимо е също така да се демонстрира уважение към авторството и зачитане на интелектуалната собственост. Самото създадено от изкуствен интелект съдържание трябва да бъде персонализирано, така че да съответства на стилистиката на канала и характеристиките на аудиторията.

Варшавските принципи за използването на изкуствен интелект в ПР може да намерите тук.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Прочетете още Новини

PR ФОРУМЪТ НА БАПРА

PR ФОРУМЪТ НА БАПРА  СТАНА СЦЕНА ЗА ОБМЯНА НА ОПИТ И ПОЛЕЗНИ ПРАКТИКИ ЗА